29 Ağustos 2011 Pazartesi

PRİZMA

Briç siteleri arasında dolaşırken Briç Klinik'te Prizma sinyali yazısını ve bu yazının http://prismsignals.com/prismbook/contents.htm sitesinden Sayın Rüştü Kaya tarafından yapılmış Türkçe PDF  düzenlemesini okuyunca bu bilgileri kendi anladığım şekilde siz briçseverlerle paylaşmanın faydalı olacağı inancına ulaştım. Tüm bu dökümanlara yukarıdaki linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bir briç dağılımında dört elin birbirleriyle yapısal bir bağımlılığı vardır.
Ve biz bu dört elin birbiriyle olan yapısal bağımlılığını çözebilirsek bunu defans yaparken kullanabiliriz.

Bu yazı dizisinde  bir sihirbazlık numarasının sırlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Masada rakipler 4 pik oynuyorlar. Ortağım atağını yaptı. Dummy kartlarını yere açtı. Eğer atak yapan ortağım UYUMSUZ Rengini ve tek mi? çift mi olduğu bilgisini bana ulaştırabilirse ben de size Oyunu oynayan oyuncunun elinin şablonunu hatasız olarak söyleyebilirim.



Şimdi hemen sorabilirsiniz :UYUMSUZ  RENK  ne demektir? ve atak yapan ortağım bana bu rengini nasıl anlatacak.



Şimdi elinize 13 kartınızı alın ve dağılımına bakın. Elinizin dağılımı ya 3 Çift Sayıda Renk artı bir Tek Sayıda renktir, ya da üç Tek Sayıda Renk  artı bir bir Çift Sayıda  Renktir. İşte elinizde ki üç çift ya da üç  tek sayıda renkli kartlara uyumlu renkler ve diğerleri ile aynı paritede olmayan renge de uyumsuz renk diyoruz. 
İşte ortağım verdiği kartlarla bu Huysuz rengini ve çift mi ? Tek mi ? olduğunu bana iletebilirse ben bazı hesaplamalarla Oyunu oynayan KAPALI EL 'in dağılımını yani kaç tane Pik'i, Kaçta Körü,kaç tane Karosu ve kaç tane Treflisi olduğunu  hatasız olarak bilebilirim. Ve Defansı ona göre planlayabilirim.


İlk olarak Dummy'nin yere açtığı kartlara bakarak 4 rakamdan oluşan ve toplamı 26 olan şifre sayı'yı buluyorum. Yani yerdeki Piklerle elimdeki pikleri toplayıp 13 ten çıkarıyorum. Diyelim ki Rakip 4 Pike oynuyor. Ortağım Atağını yaptı,Dummy kartlarını yere açtı yerde 3 tane pik 4 tane kör 3 tane karo ve 3 tane trefl var.Benim elimde 2 adet pik 5 adet kör 4 ader karo ve 2adet trefl var.


Şifre sayım 
                  3 Pik yerde  2 Pik elde Pik için           13 - (3+2)   =    8
                  4 Kör yerde 5 Kör elde Kör için         13 - (5+4)   =    4
                  3 Karo yerde 4 karo elde Karo için    13 - ( 3+4 )  =    6
                 3 Trefl yerde 2 Trefl elde Trefl için     13 - ( 3+2  ) =    8
                                                                                    Toplam  =  26


Yani 8468 şifresini buldum. Bulduğum bu şifre toplamı 26 yani Atak yapan ortağımla Kontratı oynayan KAPALI EL'in toplam kartlarının sayısıdır. Çünkü ben Dummy'nin yere açılan eli ile kendi elimi ayıkladım. Bu elde bulduğum şifre ÇİFT SAYI PRİZMASI olarak çıktı.Bu şekilde toplam 8 adet prizma bulunmaktadır. ve herbirinin kapalı eli tarif eden basit özellikleri vardır.


Çift sayı prizmasını özelliği ; Ortağımın elindeki UYUMSUZRENK'le  KAPALI EL'in UYUMSUZ RENGİ aynıdır, ve Pariteleri de aynıdır.yani Uyumsuz Renk Ortağımda Tek sayıda ise kapalı elde de tek sayıdadır.Ortağımda Çift sayıda ise Kapalı elde de Çift sayıdadır.
Diyelim ki ortağım Uyumsuzsuz Renginin Kör  ve tek sayıda olduğunu iletti.
O zaman Kapalı elde de Uyumsuzsuz renk Kör ve tek sayıdadır.
Ben yerde  4 elde 5 körü görüyorum dışarıda 4 körün dağılımının 3-1 olduğunu ortağımın sinyali ile öğrendim.Ayrca Kapalı elin diğer renklerinin çift sayıda olduğunu biliyorum.
Bu bilgiler Kapalı elde 6 adet koz olduğunu söylüyor. nerden mi biliyorum. Rakip koz çektiğinde ortağım uydu. Partnerim ilk atağı kör olmadığına göre körü singleton olmamalı. O halde rakibin  eli
6-1-2-2 veya 6-1 4-0 ya da 6-1 0-4 olmalıdır.  Eğer ortağımda kör singleton olmasına rağmen atak etmemişse Kapalı el 6-3 2-2 veya 6-3 4-0 ya da 6-3 0-4 olmalıdır.


Baştan biraz karmaşık görünmesine rağmen öğrendikten sonra hiç te zor olmadığını ve sonuç aldıkça da büyük keyif alacağınızı garanti ediyorum.


Buraya kadar Uyumsuz suz Kartı , Prizma şifresinin nasıl bulunacağını ve Çift sayı Prizmanın özelliklerini öğrendik.şimdi diğer prizmalara ve de özelliklerine bir göz atalım.


PRİZMA Çeşitleri;
  1. ÇİFT SAYI PRİZMASI
  2. TEK SAYI PRİZMASI
  3. MAJÖR PRİZMASI
  4. MİNÖR PRİZMASI
  5. SİYAH PRİZMA
  6. KIRMIZI PRİZMA
  7. PİK-KARO PRİZMASI
  8. KÖR-TREFL PRİZMASI
olmak üzere 8 tip prizma vardır. Ve her bir prizma Kapalı eldeki dağılım ilee ilgili bilgi verici özellikler taşır.
Şimdi bunlar ve özelliklerini sırasıyla inceleyelim.;


1 - ÇİFT SAYI PRİZMASI
    
 Yukarıda da anlattığımız gibi bu prizma da prizma şifremiz çift sayılardan oluşuyor.
Ortağımızın uyumsuz kartı Kapalı elle aynı renk ve aynı paritededir. Yani Ortağımızın uyumsuz kartı Karo ise, Kapalı elin de Huysuz kartı karodur ve ortağımızda bu çift sayıda ise Kapalı elde de çift sayıdadır.Ortağımızın elinde bu renk tek sayıda ise Kapalı elde de bu renk tek sayıdadır. Bu arada Sıfırın çift sayı olduğunu da hatırlatalım.


2 - TEK SAYI PRİZMASI


     Bu Prizmada bulduğumuz prizma şifresi 4 adet tek sayıda rakamdan oluşuyor. 7-7-7-5, veya 5-5-7-9 .... gibi Bu prizmanın özelliği  ise şöyle ; Ortağımızın uyumsuzsuz Rengi ile Kapalı elin uyumsuzsuz Rengi aynı fakat bu sefer pariteleri ters oluyor. Yani Ortağımızın uyumsuzsuz rengi Trefl ise Kapalı elin uyumsuzsuz rengide trefl Fakat ortağımızın trefl rengi tek sayıda ise kapalı elin trefl rengi çift sayıda ve ortağımızın trefl rengi çift sayıda ise kapalı elin trefli rengi tek sayıda oluyor.


Bu iki Prizma oldukça kolay. Bundan sonrakilerde çok zor değil inanın.


Diğer prizmalara KARMAŞIK PRİZMA diyoruz. ve hepsi sadece 6 adettir.
BU 6 Tip  TİP PRİZMA 2 ÇİFT VE2 TEK SAYIDAN OLUŞUYOR. Bulduğumuz Prizma şifresinde bulunan tek sayıların bulunduğu renkler  bulacağımız Prizmayı tarif ediyor. Tek dikkat edeceğimiz nokta Sayıları sıralarken Pik-Kör-Karo-Trefl sırasını şaşırmamamız. Yani 4 rakamlı ve toplamı 26 olan sayımızdaki Birinci sayı  Pikleri,ikinci sayı Körleri, üçüncü sayı Karoları ve Dördüncü sayıda Treflileri göstermelidir.


Şöyle bir sayı da ; 7-4-6-9 sayısında bunun  Siyah Prizma olduğunu bir bakışta anlıyoruz. Çünkü Tek sayılar siyah renklerde (Pik ve Treflide)bulunuyor. 
Bu sayı 6-5-7-8 olsa idi prizmamız tek sayılar kör ve karoda olduğu için Kırmızı prizma olacaktı. Aynı şekilde tek sayılarımız Pik ve Körde olursa Majör Prizma, Karo ve Treflde olursa Minör Prizma olacaktı.


Gelin kalan prizmaların özelliklerini de anlatalım.


3- MAJÖR PRİZMASI
Tek sayıların Pik ve Körde bulunduğu prizma çeşididir.
Ortağımızın uyumsuz rengi pik veya körse ; Kapalı elin uyumsuz rengi de Pik veya kördür. ve pariteleri de aynıdır. Yani Ortağımızın uyumsuzsuz rengi kör ve tek sayıda ise kapalı elin uyumsuz rengide kör ve tek sayıdadır. 
Zaten karmaşık prizmaların ortak kuralı ;Ortağım  Prizmaya adını veren renklerden birini huysuz renk olarak gösterdiğinde Kapalı elde de aynı renk huysuz renk oluyor ve ortağımda tekse kapalı elde de tek sayıda, ortağımda çiftse kapalı elde de çift sayıda bulunuyor. 
Ortağım bulduğum prizma renginin dışındaki bir rengi uyumsuz renk olarak gösterirse o zaman kural değişiyor.
Diyelim ki yaptığım hesaplama sonunda kırmızı prizmayı buldum. Ortağım uyumsuz  renk olarak trefli gösterdi ise kapalı elin uyumsuz rengi karodur. ve ortağımın paritesi tekse kapalı elin paritesi çifttir. yani tersidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder